Det är okej att vila.

Det är okej att inte alltid orka.
Jag hör ganska ofta meningar liknande “jag har inte hunnit träna” eller “jag har så dåligt samvete över av att jag inte tränat min hund/mina hundar så mycket som jag borde eller har velat”.
Av vilka anledningar vet bara ni, men jag lovar er att det är okej!

Det händer att mina hundar får vila ifrån träning en vecka eller två för att jag har annat som måste gå före träning. Mina hundar bryr sig inte det minsta om det, varför ska jag då ge mig själv dåligt samvete? Vissa dagar har jag (precis som alla andra) begränsat med tid och energi och jag prioriterar hellre då att alla får vara med på en promenad eller kanske bara att gemensamt leta efter lite mat i en kohage istället för att lägga tiden på individuell träning med en eller två.

Jag mår heller inte (gissningsvis som många andra) alltid så bra.
För mig är det många gånger i samband med PMS var fjärde vecka. Jag är tacksam över att jag vet om att det är så. När jag känner att världen håller på att gå under, kan jag kolla min kalender och jag blir då medveten om att det kommer inte kännas så om några dagar vilket gör det lite enklare att hantera (det blir sällan enkelt, men lite enklare).
Idag känner jag mig ganska okej med det. Såklart jag önskar att det va annorlunda varje gång jag är där, men det är det inte vilket gör att jag måste acceptera det.

När jag mår dåligt, tränar jag inte hund. Jag överväger det inte ens. Känner jag mig ledsen eller nere av vilken anledning det nu kan vara, så tränar jag inte hund. Och det är okej.
Mina hundar tycker det är minst lika roligt att springa ikapp tillsammans i ett smutsigt dike, leta diverse bajs och annat spännande på fritid tillsammans med laget istället för att träna.

Det är däremot viktigt att inte bli missnöjd över mina hundars prestation bara för att jag inte har tränat tillräckligt!
Om jag inte har tid eller energi till att träna, då bör jag heller inte bli besviken över att vi inte presterar bättre. Träning tar tid. Det tar massor med tid att lära hundarna det vi önskar. Har vi fokuserat på något särskilt i träningen så tappar vi på något annat.
All träning med våra hundar är färskvara.

Bara för att jag la många, många timmar med träning på fotgåendet när de va mellan 5-6 månader fram till 1,5 år så betyder det inte att vi inte behöver lägga fokus på det igen.
Bara för att vi lagt så enormt mycket tid på att träna avlämningar när hunden va yngre, betyder det inte att jag inte behöver göra det efter jaktsäsongens slut även fast Bonnie nu snart är 5 år.
Se hundarna (och er själva) och vad de behöver träna på idag. Inte vad de behövde träna på förra veckan eller vad som är roligt att träna. Vad behöver jag och min hund just nu?
Det är klart vi oxå tränar på det som är kul, varje gång, men en liten del av mina träningspass handlar om det vi behöver bli bättre på.

Jag skriver i min bok efter varje träningspass jag har haft med mina hundar (det händer tyvärr att jag glömmer ibland). När mina hundar har fått någon eller några dagars vila så glömmer jag lätt bort vad just de behöver träna på. Då kan jag gå tillbaka och se i mina anteckningar vad som gick bra förra träningspasset och vad vi som gick mindre bra. Jag anpassar min träning efter det.
Det är även guld värt att ha möjlighet att kolla tillbaka i mina anteckningar för att påminna mig själv om vad vi har haft för utmaningar och fokus tidigare.

Abbie

Abbie och jag har tränat massvis på att följa mig, det har gått ganska bra det senaste. Avlämningar har oxå gått ganska bra. Men dagens fokus blir tillbaka till basic – följ mig (mjukost är livet). Det kanske även blir ett senare pass under dagen med att hålla dummy.
Om vi hoppar över den basic-träningen idag så kommer grunden inte bli lika stabil att stå på, vilket kommer göra att vi mest troligt får problem med det längre fram. Även fast vi båda nog tycker att det hade varit roligare att jaga efter tennisbollar idag..

Abbott kommer att få träna på sitt-stanna kvar. Inte alls lika kul som att jaga efter tennisbollar, men det spelar liksom ingen roll hur fint och bra han jagar om han inte kan sitta still när det krävs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.