Underskatta inte dig själv som belöning

Det pratas mycket om att en bra relation med sin hund är viktigt. Men hur får man ens en bra relation med sin hund? Jag tror att en sak, till att börja med, kanske borde vara att ha sig själv som bästa belöning istället för godis och leksaker.
Om du som människa, faktiskt tycker att godis är mer värt än ett “bra, vad duktig du är”, så blir det väl kanske ganska rimligt att hunden oxå börjar tycka att det är mer värt än uppskattning från dig.

Jag lär mina hundar vad som är rätt och vad som är fel. Jag tror på att hundarna måste lära sig vad som är bra och vad som är dåligt, vad man får göra och vad man inte får göra. Man måste se skillnad på att uppfostra en valp och lära en hund sitta och vänta på sin mat – för DÄR, väntar jag ut rätt beteende, matskålen kommer inte ner förrän valpen/unghunden sitter. Jag säger inte sitt med rösten, jag korrigerar inte när den reser sig, jag bara väntar tills den sitter. När den reser sig – åker matskålen upp, vilket gör att den förstår ganska fort att den måste sitta still för att skålen ska komma ner.
Men jag har svårt att se hur det kan fungera i min vardag, i livet liksom, dygnets alla timmar när vi inte tränar. Det handlar tillslut om en hund som hemma hos mig kan få för sig att springa ut i kohagen bland kor och riskera att bli sparkad eller trampad, ut på en väg och riskera att bli påkörd. Det handlar dessutom oftast om valpar, som frimodigt bestämmer sig för att “jag ska bara kolla in de här stora djuren” eller som inte förstår att man inte kan gå framför något som rör sig framåt. De måste lyssna när jag säger att det är strängt förbjudet.
Mina hundar får otroligt mycket frihet, för jag vet att när jag säger “nej”, då lyssnar de, alltid. Alternativet är väl att konstant leva i koppel, men hur kul är det? Jag vet att mina hundar gillar sin frihet, men de är sällan ledsna när jag säger “kom nu, sidan”, för de gillar även att vara med mig. De gillar inte att främst vara med godis i min hand, de gillar att vara med mig. De gillar när jag klappar på dem och de gillar när jag säger att de är duktiga när gjort något bra. Det är en väldigt go känsla att ha en sån relation med sin hund.

Du & Jag

Leave a Reply

Your email address will not be published.