Med min pensionär i EKL

“Nästa år får den gå i pension”
“Det är min första hund “
“Han/hon är för gammal”

Jag hör många liknande meningar när jag är ute och startar. Jag undrar om det är när hunden blir 8 år och får gå i veteranklass som man ska lägga ner övrig träning?
Som många av er säkert vet så är Yrsa inte längre helt ung, hon är 8,5 år gammal, född 2012-05-21. Många tycker säkert att jag borde lägga ner. Men vid vilken ålder ska du lägga ner och varför?
Yrsa är såklart inte lika snabb och busig som hon va när hon va mellan 3-6 år, men hon tycker fortfarande att det är väldigt roligt att träna. Jag behöver ett mål och helst ett datum för att träna och jag har inga problem med att fortsätta lägga pengar på min gamla hund även fast det den senaste hösten mest har varit B-prov, som ju är en egenskapsbedömning som kanske i första hand används för att utvärdera avelsarbetet. Men nu när de har tagit bort egenskapspoängen så tycker iallafall jag att det är svårare att använda den när jag letar valp eller hanhund, den sammanfattande kritiken säger inte alltid så mycket.
Som vi ju alla har hört någon gång “Det är min första hund”. Jag vet inte varför det skulle vara en anledning till att sluta träna den och samtidigt lära sig själv väldigt mycket.
Vilken av mina hundar kan vara bättre att starta på prov och få erfarenhet än Yrsa? Jag lär mig massor varenda start och min tanke och min plan med unghundarna ändras efter mina erfaranheter.

Framförallt så har jag fantastiskt roligt ihop med min gamla, älskade hund. Nåja, ibland blir man ju lite besviken, men det är i vilket fall en lärdom och vi får alltid nya saker som vi behöver träna på.

1a pris i EKL på Växjöprovet

Leave a Reply

Your email address will not be published.