Desto fler hundar jag tränat desto mer ödmjuk har jag blivit.

“Det är bara att göra såhär.”

För ungefär 7 år sedan hade det nog låtit ungefär så, men idag vet jag att det inte bara är att göra si eller så.

Varenda hund jag har tränat har gett mig så väldigt mycket bra erfarenhet och det har gjort mig betydligt mer ödmjuk.
När jag tränade min första, andra och tredje retriever va jag lite mer naiv än vad jag är idag, tänk va enkelt det va då.

Då hade jag bestämt svarat “det är bara att bryta hunden såfort den tappar sin linje och sedan skicka om.” Idag har jag inte längre ett lika rakt svar på frågan om man ska bryta hunden när den inte springer spik-rakt. I princip så är det ju så, ja. Men om jag har en osäker hund, eller bara en ung hund som behöver få lite självförtroende, är det kanske lite okej med en något bredare “ok-linje ut” för att hunden ska få lyckas. Om jag vet att den unga hunden kommer att få vind på den, så kanske jag låter den gå. Om jag vet att den unga hunden kommer falla ner i vind och få syn på den så kanske jag låter den gå.
Är det däremot en äldre och mer tränad hund, nä då kanske jag inte alls tillåter samma “breda” linje ut.

Idag har jag mer koll på svårigheter i terrängen, vind och annat som kan ställa till det för en ung hund i träningen. Ibland kanske jag tillomed släpper lite på den där linjen och försöker använda mig av ett tecken istället för att hunden kanske ska lyckas. Det beror på. Det beror helt på vad det är för hund vid min sida. Men överlag så är jag väldigt strikt med att om jag tränar linjer, så tränar jag linjer. Men någon gång ibland måste man också testa och se hur det ligger till med de där höger, vänster och back.

Ibland svarar jag faktiskt “Jag vet inte” på vissa frågor. Jag har en tanke såklart, men jag vill ha så mycket mer information om allt runtomkring innan jag kan ge ett bra svar.

Det är inte bara till att korrigera och det är inte bara till att träna med omvänt lockande för att få en hund till att gripa en apport. Det är heller inte alltid bara till att börja leka med hunden för att få den till att vilja gripa. Alla hundar fungerar inte så.
Desto fler hundar jag har haft, desto större har min verktygslåda blivit. Alla de gånger jag har stött på “problem” och jag ibland har behövt fundera på saken i flera timmar, dagar eller tillomed ibland i flera veckor innan jag kommit på en lösning som jag sedan ska få till i praktiken tillsammans med min hund har varit väldigt lärorikt.

Hade Abbie kommit till mig för 6 år sedan är det inte alls säkert att hon efter bara några månaders träning blivit så glad i att apportera och att komma och lämna av apporterna. Man får bli kreativ när man jobbar med hundar som inte gillar att apportera, äta godis eller att leka. Det tog några timmar med funderande innan jag kom på en plan. För några år sedan hade det nog tagit dagar eller veckor att komma på en lösning och vägen fram till dagens Abbie hade varit betydligt längre.

20 Maj 2019
30 Februari 2021. Två av Kalles hundar är med på bilden.

Laget har ändrats en hel del genom åren. Det har funnits lite olika anledningar till det. De flesta gångerna för att jag är intresserad av avel och alla hundar är inte lämpliga att använda i avel, någon gång för att det inte fungerat bra i flocken, alla hundar trivs inte med att bo med flera andra hundar och det påverkar tyvärr hela laget.
Jag tycker det är väldigt roligt att träna hund och om det hade varit möjligt att ha obegränsat med hundar så hade fler av dem blivit kvar bara för att de har varit så underbara individer att leva med och lärorika att träna.

Men vet ni, livet är för kort för att ha kvar hundar som av olika anledningar inte passar hos just hemma hos mig. Alla de hundarna som genom åren har behövt flytta har hittat världens bästa hem och de är så uppskattade för att de är precis just den individen som de är, även fast det alltid har varit väldigt ledsamt för mig när de flyttat.

Stöter ni på svårigheter i eran träning och definierar det som att hunden har ett jobbigt problem? Prova istället att se det som en spännande utmaning som ni vill hitta en lösning på.
För mig blir det så mycket enklare bara genom att byta tankesätt och hur jag ser på det. Jag blir samtidigt en bättre hundtränare genom att lösa svårigheten direkt istället för att träna runt det som är svårt. Det kanske funkar att träna runt det för stunden, men det kommer mest troligt bli en ännu större svårighet längre fram i träningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.