Sluta jämför dig och din hund med andra.

Världens bästa Co-driver vid mina fötter för många år sedan.

Ibland (ganska ofta), hör jag att folk jämför sig.
De jämför sin hund med en annan hund eller så jämför de sin prestation med en annan förares.

Jag gjorde oxå det tidigare, men har slutat med det sen några år tillbaka. Jag lyssnar inte (alltså, jo såklart att jag lyssnar, men det rinner av mig) när folk antyder att min hund som är vid en viss ålder borde klara av en viss sak. Jag tar för givet att de säger det i all välmening, men de vet inte hur vi har tränat eller vad det är för individ jag har vid sidan och vad just den hunden har för styrkor och svagheter. Visst kan hunden se lugn ut men jag som känner den kanske vet om att hunden gör sitt allra bästa för att lugna sig själv och att den inte kan hantera så mycket riktigt än.

Jag är enormt glad och tacksam om människor ser mig som en källa till inspiration!
Jag är otroligt tacksam över alla ni som vill följa min vardag tillsammans med mina hundar.
Men jag hoppas verkligen inte att ni jämför er själva eller era hundar med mig eller mina hundar.

Vi är alla olika, vi har alla olika förutsättningar och möjligheter.
Det man själv kan göra, är att göra det allra bästa av det man har.

Jag har ett ganska dåligt minne och glömmer ganska mycket, men endel saker sitter fast, det här är ett minne som jag tänker på ofta.
Jag kommer ihåg hur jag för många år sedan höll på att lära Yrsa “häråt-signal”. Det måste varit i april, för gräset va grönt och det va soligt men det va ännu inte särskilt varmt. Jag minns exakta platsen jag va på och tränade, det är sällan jag är där och tränar idag av många olika anledningar. Jag minns vad jag älskade det, jag kommer ihåg den där bubbliga känslan när jag gick hemifrån för att komma till platsen där vi skulle träna.
Det va nog egentligen kanske inte det vi borde prioriterat i träningen där och då, utan det va nog mer bara för att jag kände för det och hade kommit på den perfekta övningen.
Jag vet hur jag önskade att jag hade möjlighet att träna fler hundar, vilken lyx för alla dem som har fler hundar att träna.

Jag har aldrig haft en hund som har lärt mig så mycket som Yrsa har. Under åren insåg jag att jag att det ju va jag som förare som behövde utvecklas och jag hade så mycket kvar att lära och fastän folk tyckte att det va galet fortsatte jag träna och starta på prov med Yrsa som va 8,5 år. Jag är så tacksam att jag gjorde det. Jag är så tacksam att jag tog vara på den alldeles underbara hunden jag hade och gjorde mitt allra bästa av det.

Jag har aldrig haft hund under min uppväxt och min dröm att få jobba med hundar kändes så otroligt orimlig eftersom att jag inte va uppvuxen med det. Men någonstans på vägen blev jag en nörd, jag har spenderat så mycket tid som möjligt på just hundar. Jag har tagit alla chanser jag har kunnat till att utvecklas och att lära mig mer.
Jag har sedan den där träningen med Yrsa haft en hel del hundar. Jag är intresserad av avel och tyvärr passar inte alla hundar mina avelsmål, de hundarna har fått flytta och har världens bästa människor och är lyckliga där. Men jag är tacksam över varenda hund jag har haft möjlighet att hantera, alla de där individerna har lärt mig så otroligt mycket.

Så nästa gång ni överväger att jämföra er med mig och om ni tycker det ser enkelt ut för mig att lära mina hundar att gå fot eller hålla en dummy, kom ihåg att jag har spenderat orimligt många timmar på att träna just det med olika hundar.
Vid födelsedagar och jul har jag önskat mig hundträningar och kurser, senaste julen önskade jag mig fina retrieverkoppel. Sånt som jag vill ha men som jag ibland känner är lite “onödigt” då jag vet att det antagligen inte dröjer särskilt länge innan det ska betalas ett veterinärbesök.

Mina vänner har nog insett att Blundstones är det jag mest troligt oftast kommer att ha på mig när vi går ut och äter mat eller firar nyår. Jag har några osköna normala skor i en låda i Småland som jag sällan använder och som jag aldrig kommer ihåg att ta med mig när jag åker iväg. När jag väl får till att använda dem får jag skoskav och det slutar ändå med att jag får byta skor.
Om jag har dyra hundkläder? Ja, det kanske, jag tycker det är värt att lägga pengar på något som jag använder mycket och kommer ha i flera år, men jag handlar och använder nästintill heller aldrig “normala kläder”.

Jag vet oxå idag vad jag vill att mina hundar ska kunna och jag tränar dem mot det redan från början. Jag vet t.ex. hur jag önskar att mina unga spaniels ska jaga och tränar dem mot det redan från början.
Jag vet att om jag ska få ett intensivt sök så kan jag inte träna dem så länge att de blir trötta och tappar det. Hur jag har lärt mig det? Jag körde till England över dagen för att hämta Clyde. Ja, England över dagen.
Jag va en av de första att köra på färjan kl 17 i Rotterdam, åt mat och sov sedan i ca 12 timmar under båtresan upp mot Hull. Körde av färjan i Hull på morgonen och bilade i vänstertrafik ner till Clydes uppfödare. Träffade Clyde, drack lite kaffe, fick kika på Lee och hur han jobbar med sina hundar i olika åldrar (otroligt lärorikt) innan jag lastade in Clyde i bilen och körde ner till Eurotunnel och åkte över till Frankrike kl 21 samma kväll och sedan körde så långt hemåt jag kunde innan jag tillslut va tvungen att sova några timmar på en parkering i Tyskland innan jag kunde köra vidare hemåt. Om jag tyckte det va läskigt att göra hela resan själv? Ja. Men jag gjorde det.
Samma dag som jag skulle åkt in och avmaskat hundarna hörde jag att det där hostandet hos någon hund på lunchen va kennelhosta och de kunde inte följa med så istället för några dagar i England fick jag boka om färjan och det blev istället en resa bara för att hämta Clyde.

England
Duvjakt 2017, bara jag & Yrsa ♡

Nästa gång ni överväger att jämföra er med någon annan, kom ihåg att ni är två helt olika personer och att ni har haft helt olika förutsättningar fram tills idag.
Och om ni någon gång funderar över att jämföra eran hund med någon annan hund, så bara nej, gör det inte, det är oschysst mot din hund. De är alla olika individer med olika egenskaper och förutsättningar.
Däremot är det guld värt att få inspiration och se på duktiga hundar och förare, tänka att “det där, vill jag oxå att jag och min hund ska kunna” och träna mot det.

Fokusera på det du har och gör ditt allra bästa av det.

Leave a Reply

Your email address will not be published.