Augusti

Idag när jag va ute på morgonpromenad va det 12 grader, regn och blåst. Hundarna bryr sig inte något särskilt om det men jag undrar vart sommaren tog vägen och hur tiden kunde gå så fort?

Bad-paus vid Höga Kusten bron

Vid den här tiden förra året va jag påväg upp till Umeå. Det va betydligt varmare ute då och hundarna va nöjda att få bada lite på vägen.

Jag ser nu när jag kollar tillbaka att jag har glömt att uppdatera er om vad som har hänt här under våren.
Fyrans valpar flyttade i mitten på maj. Det blev ju lite av en mjukstart att ens första valpkull blev tre stycken och visst va det ganska samma jobb som med nästa kull. Men tre valpar är enklare att ha koll på inne när de börjar bli toanödiga, det är även mindre konstant räknande för att se om de är med. Då de va 8 veckor 1,5 vecka innan Kristihimmel så fick de alla stanna några dagar extra då de nya valpköparna ville få hem valparna i samband med lång-ledigt. Så helgen innan de flyttade fick de följa med till Skåne. De besiktades, chipmärktes och vaccinerades påväg söderut och de var nästintill helt Ua, bortsett från att hanens kulor då inte va på plats.
Valpköparna uppdaterar mig lite då och då och verkar nöjda med sina familjemedlemmar. Fina Spela (Ai Limes Alabama) som bor hos Anna är även här på valpkurs under några veckor tillsammans med fyra andra unghundar. Det ska bli så roligt att följa dem! Vi träffades för två veckor sedan och idag är det dags igen.

Åsa med Ai Limes Alaska. Jag med Ai Limes Arizona. Anna med Ai Limes Alabama.

Samtidigt som valparna besiktades så besiktades även Ivy. Det har varit bestämt sedan länge men vi har väntat på att Johanna skulle flytta till sitt nya hus innan Ivy fick flytta in hos dem. Det har fungerat bra och de har hunnit med tre WT starter i sommar. Det är inte helt enkelt att som grön inom retriever ta över och lära sig föra en tränad hund. Det finns mycket att lära men för att göra det måste ut och få erfarenhet. Jag tycker de sköter sig bra!

Bonnie på laddning

Två veckor efter att Fyrans valpar hade flyttat kom Bonnie & Kings 7st underbara valpar. Bonnie skötte alltihopa så bra och det är helt fantastiskt att de bara har koll på vad som ska göras. Det blev 4 tikar och 3 hanar.

Havredalens Dough

King va här i några veckor och jag minns att Kalle sa “Lycka till att få honom till att lämna av”. Med lite träning så lärde han sig det och i början på juni så blev han godkänd på vattenprov.
Clyde skulle även ha startat, men Clyde vill oftast inte apportera fåglar. Någon gång emellanåt råkar han ta en och komma hem med. Men jag strök honom då han inte va riktigt redo. Vi får träna vidare och se om vi lyckas lösa det.

Sista morgonen med hela gänget

22 Juli blev valparna 8 veckor och den första flyttade hemifrån samma dag. De blev ganska utspridda över landet, ifrån Karlskrona i söder till Umeå som ju är lite längre norrut.

Ni är säkert nyfikna på hur det går med resten av laget!

Walter ska flytta på prov nästa helg, håller tummarna för att vi har hittat hans människa. Han tränas fortfarande lite bara för att det ju är roligt, men vi har inte längre några särskilt höga krav.

Bonnie håller på att sättas igång efter valpning, vi har simmat lite och nu även påbörjat lite spanielträning. Små korta pass då hon ännu inte har så bra kondition.

Clyde spanieltränar lite och samtidigt jobbar lite på apporteringen. Han är väldigt mjuk i munnen och är samtidigt en mjukis kille så han tycker det är lite besvärligt när han inte får något bra grepp på en gång och då tycker han att det är bättre att springa hem. Det går långsamt framåt men jag tror det är långt kvar innan han med säkerhet kan apportera några större fåglar.

Chins håller fortfarande på med linjer och tecken. Poletten på höger och vänster har trillat ner och fungerar för det mesta. Nu håller vi på att jobba med back. Eller inte riktigt nu, för nu så vilar hon, igen… Hon fick vila för en månad sen då hon började ljuda vid träning. Hon har alltid legat högt i intensitet, men hon har varit tyst. Vi har under våren och sommaren tränat mycket och jobbat framåt så hon behövde vila, men jag hade hoppats att det kunde bli i samband med löp och har därför skjutit på den där vilan. Nu blev det nästan en hel månads vila, några dagars träning, innan löpet såklart kom igång. Hon är nu istället lite loj så hon får tråkigt nog löp-vila några veckor till innan vi sätter igång igen. Hon motioneras ju såklart då man behöver ha kondition, men vi tränar inte något.

Lemon har mestadels tränat själv. Han har ibland gått lite fot tillsammans med andra. Vi har hjälpt Kalle lite med att både driva in och passa fasaner och Lemon går fint vid sidan även fast det är massor med fågel runt omkring. I apporteringträningen håller vi på med linjer, alltså ut ifrån sidan. Han förstår att ut betyder att man ska iväg. Men sedan kan han ibland springa 50 meter jättebra men de flesta gångerna stannar han efter tio meter och undrar varför han är där och jag är här. Han har lite pejl på stoppsignalen och vi håller även på med närsök. Än så länge ser han att jag lägger en boll bakom honom och så kommer det vara ett tag till medan jag utökar avståndet mellan mig och honom innan jag blåser närsök. *
Igår fick han för första gången sällskap på träningen. Vi körde linjer och närsök och han va lugn och fin vid sidan medans Camilla & Gant jobbade.

Essie tränar mest bara på inkallning. Hon löper oxå nu och vi längtar massor tills hon är redo för att börja jobba i gryt! Det ska bli så spännande!

Fredag kväll tillsammans med Kalle innebär just nu att passa fasaner. Det innebär även att gosa med hundar och gå fot så det är helt okej för min del.

Det närmar sig andjaktspremiär. I helgen ska både Kalle och jag vara lite lediga några dagar. Halva hundlaget ska bo på pensionat medans löptikarna får bo hemma hos pappa och min syster. Lemon får följa med istället för Chins och på lördag ska han få kolla på sin första andjakt. Jag är inte det minsta orolig över att han ska tappa intresset om han bara får stå och kolla, han har väldigt mycket i sig och jag tror att mitt mission med honom i hela hans liv kommer handla om att försöka få hejd på honom. Aili däremot, hon kommer att få börja jaga betydligt tidigare med betydligt mindre lydnad då hon nog kommer behöva jobbas igång lite mer. Det är spännande med olika hundar och man lär sig hela tiden massor på att träna de olika individerna.

Nu ska jag ut med mina hundar en stund och sedan kommer större delen av dagen spenderas med privatlektioner och ikväll så kommer gänget som är här på valpkurs!
Ser fram emot en underbar dag tillsammans med härliga ekipage!

Leave a Reply

Your email address will not be published.